Het Klimaat aan de Costa Blanca

De Costa Blanca in Spanje heeft een mediterraan klimaat met meer dan 300 dagen zon per jaar.

Dit gebied heeft het meest constante weerbeeld van heel Spanje.

De zomermaanden

De zomers aan de Costa Blanca zijn warm maar temperaturen van 40 graden en hoger komt in dit gebied bijna nooit voor. In de warmste zomermaanden, juli en augustus ligt de gemiddelde temperatuur overdag rond de 32 graden. ‘s Nachts koelt het niet echt af want dan is het nog steeds een graad of 27. Een airconditioning is in deze maanden dus best wel lekker om te hebben. In de toeristen branche is het hard werken in deze maanden maar in alle andere branches gebeurd er weinig. De maand augustus is echt de vakantie maand voor de Spanjaarden waardoor veel overheidsinstellingen en bedrijven gesloten zijn.

De wintermaanden

De winters aan de Costa Blanca kan je eigenlijk niet echt een winter noemen. Het is heel de winter zoals de lente in Nederland met af en toe een zomerse dag en af en toe een herfstdag. Het is ook de periode van vele lagen kleding. s’ Ochtends ga je de deur uit met een trui en bijv. een bodywarmer. Rond een uur of 10 kan de bodywarmer uit en rond een uur of 12 kan de trui uit want ‘s middags ligt de temperatuur over het algemeen tussen de 18 en 21 graden. Zodra het zonnetje onder gaat koelt het snel af waardoor je ‘s avonds weer je lagen aantrekt als je naar buiten gaat. Tijdens de wintermaanden zijn er veel noord Europeanen die de koude winter in hun eigen land ontvluchten en genieten van de zachte winter aan de Costa Blanca. Wanneer je zelf van plan bent om te gaan overwinteren dan raad ik aan om goed te kijken naar de ligging van de accommodatie. In de wintermaanden staat de zon veel lager dan in de zomermaanden, hierdoor is het een wereld van verschil tussen een tuin of balkon op het noorden of het zuiden. Zelf heb ik een tuin op het zuiden en in de wintermaanden kan ik gewoon in een korte broek en shirt in de tuin liggen maar met een ligging op het noorden en dus weinig zon is dat wel anders.

Voorjaar en najaar

In de maanden tussen de winter en de zomer is het heerlijk vertoeven in dit gebied. De temperaturen liggen dan ongeveer tussen de 23 en 28 graden, ideaal voor mensen die niet tegen de temperaturen van 30+ kunnen. In deze maanden is het heerlijk vertoeven op de diverse stranden en niet alleen vanwege het lekkere weer maar ook omdat de stranden dan niet zo vol liggen als in juli en augustus.

Microklimaat

De Wereldgezondsheidsorganisatie heeft de Costa Blanca uitgeroepen tot de regio met de gezondste leefomgeving van Europa. Dit komt mede door het zogeheten microklimaat. Er is een microklimaat in dit gebied doordat vanaf Murcia tot Denia zich in het directe achterland een bergketen bevindt, die als een soort kom in het binnenland ligt. De toppen van deze bergen liggen maximaal op een hoogte van 1000-1500meter en hierdoor werkt het als een buffer voor weersinvloeden vanuit zowel het binnenland als vanuit de zee. Mensen met reuma of andere spier- of gewrichtsklachten, huidaandoeningen of met astma voelen zich veel beter in dit microklimaat. Het klimaat aan de Costa Blanca is dus ook één van de vele redenen waarom veel mensen genieten van een vakantie in dit gebied of zelfs een tweede woning bezitten om regelmatig te verblijven of zelfs volledig emigreren, zoals wij.

Compare listings

Compare