Levenskwaliteit in Spanje

Wil je langer leven? Verhuis gewoon naar Spanje en geniet van een paar extra levensjaren!

tegen het jaar 2040 zullen de Spanjaarden de langste levensverwachting in de wereld hebben. Ze zullen gemiddeld tot de leeftijd van 85,8 jaar blijven leven.

Dit is de opmerkelijke voorspelling van een diepgaand onderzoek door het Institute for Health Metrics and Evaluation van de University of Washington, zoals gepubliceerd in The Lancet. The Lancet is niet zomaar een publicatie, maar ‘s werelds oudste, meest prestigieuze en bekendste medische tijdschrift.

Indien je dit onzin of toeval vindt, beschouw dan even hetvolgende: Spanje staat nu al op de 4e plaats op de lijst van landen gerangschikt naar de levensverwachting, net achter koploper Japan, Zwitserland en Singapore (volgens de lijst van de Wereldgezondheidsorganisatie WGO).

Hoe kan dat nou?

Voor velen is het bovenstaande feit moeilijk te vatten: hoe is het mogelijk dat een bevolking, waarvan bekend is dat ze van feesten houdt, graag drinkt en veel rookt, zo lang kan leven? (Om het even in perspectief te plaatsen: nederland staat op de 14de plaats, het VK op de 20 ste plaats en Belgie op de 21ste plaats. Duitsland staat zelfs op de 24 ste plaats.)

De Britse krant The Times, even verbaasd over hetzelfde feit, onderzocht het fenomeen. Ze kwam met de volgende argumentatie op de proppen, waarom de Spanjaarden zo’n hoge levensverwachting hebben. Sommige van de gemaakte punten dienen uiteraard met een serieuze korrel zout genomen. Of met minstens een knipoog. Ze hebben wel allemaal te maken met de Spaanse levensstijl, en daar gaat het om. We hebben enkele van onze eigen bedenkingen toegevoegd.

  • Veel wandelen. ´`El Paseo´´, de wandeling, is een begrip hier. De Spanjaarden gaan minder naar de gym, maar wandelen heel veel. Ze gaan vaak te voet of met de fiets naar het kantoor. Ze wandelen graag in hun stadsparken. Of op de vele promenades langs de zee. Elke zee-stad of -gemeente heeft immers zijn eigen ‘Paseo Maritimo’. En van zeelucht is geweten dat het veel jodium bevat, wat goed voor de gezondheid is.
  • Het mediterrane dieet. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste en meest overtuigende reden. De Spanjaarden eten veel vis, vers fruit, verse groenten, peulvruchten, noten en olijfolie. Allemaal heel gezond. Ook het dagelijkse glas rode wijn heeft zijn waarde bewezen volgens veel onderzoeken. En blijkbaar koopt slechts 20% van de Spanjaarden bewerkte voedingsmiddelen, die echte boosdoeners zijn. In onze contreien ligt dit percentage veel hoger.
  • De siësta. Hoewel nog slechts 18% van de Spanjaarden een siësta houdt, beveelt de Spaanse Vereniging van Artsen voor Primaire Gezondheidszorg een dagelijkse siësta van 26 minuten aan. Dit zou het geheugen en de stemming verbeteren en het hart gezond houden. De sleutel is echter dat dit regelmatig moet worden toegepast om de voordelen ervan te plukken. Regelmatig siesten, maar kort. We willen er zelf ook op wijzen dat de Japanners een vergelijkbare praktijk hebben, dikwijls zelfs aangemoedigd door de werkgever (die begrepen heeft dat de werknemer véél productiever is met het inlassen van een dutje). En Japan staat zelfs op de eerste plaats van de genoemde ranglijst. En wij in het Westen praten vaak over de voordelen van een ‘powernap’.
  • Langere werkdagen onderbroken door kleinere pauzes. De Spanjaarden werken gemiddeld 1.687 uren per jaar. Dat is 331 uur meer dan de Duitsers, 173 meer dan de Fransen, 117 meer dan de Zwitsers maar slechts 6 uur meer dan de Britten. Hoewel de werkdag in de meeste van deze landen om 18.00 uur eindigt, blijven de Spanjaarden tot 20.00 uur of zelfs later op het werk. Hier in Andalusië, vooral tijdens het vakantieseizoen en de hete zomer, zijn bedrijven gesloten tussen 14.00 en 16.00 uur (de siesta, weet je wel?!), maar wél open tot 22.00 uur.
  • Tapas ´s avonds. In plaats van grote / zware diners, eten de Spanjaarden kleinere tapas ‘s avonds (weliswaar vermengd met veel alcoholische drankjes !!). Vermindering van de calorie-inname in het algemeen helpt om langer te leven. En naar bed gaan met een volle maag is nooit een goede zaak.
  • The Times wijst op nog andere, meer triviale of moeilijk te bewijzen factoren, zoals dat de Spanjaarden -naar hun eigen zeggen dan wel te verstaan- beter zijn in het bedrijven van de liefde dan anderen… Of een vrolijkere woordenschat hebben. Dat doet ons allemaal wel even glimlachen maar of dat wel zó is en inderdaad een toedracht heeft laten we in het midden.

Wat de échte redenen ook mogen zijn, de Spanjaarden doen duidelijk iets wat hun een gemiddeld langer leven geeft. Ook ú kan genieten van deze extra jaartjes door naar Spanje te verhuizen.sofie real estate helpt u graag met het vinden van u droomwoning.

Compare listings

Compare